01 September 2018

Hoeveel GB heb ik nodig?

Een USB stick is een hulpmiddel om makkelijk en snel bestanden mee uit te wisselen, mee te nemen of te verplaatsen. Dit kunnen allerlei soorten bestanden zijn: muziek- en videobestanden, foto’s of documenten.

USB sticks zijn er in vele soorten en maten. Er zijn grote en kleine uitvoeringen. Wat u kiest is afhankelijk van waar u de USB stick voor wilt gebruiken. Hoeveel u kunt opslaan op een USB stick hangt af van de opslagcapaciteit van de USB stick en de grootte van uw bestanden. De opslagcapaciteit wordt weergegeven in Gigabyte (GB). De meeste USB sticks beschikken over een opslacapaciteit van 8 GB of 16 GB, maar er zijn ook modellen van 128 GB en zelfs 256 GB. Bij Mijnusbstickwereld kunt u USB sticks bestellen vanaf 1 GB.

Wilt u de USB stick alleen gebruiken voor het opslaan van tekstdocumenten? Dan heeft u aan een kleine USB stick van 8 GB ruim voldoende. Tekstdocumenten zijn namelijk meestal niet groter dan 1 MB. Bij foto- en audioprojecten lopen de bestandgroottes al gauw op tot meerdere GB’s. Videobestanden kunnen zelfs oplopen tot tientallen of honderden GB’s. In dit geval kunt u beter kiezen voor een grotere USB stick om ruimtegebrek te voorkomen.

Hoe snel u uw gegevens kunt overzetten van en naar uw computer is vooral bij grotere bestanden en foto’s van belang. Deze overdrachtssnelheid hangt af van de aansluiting en de snelheid hiervan. Er zijn twee soorten USB aansluitingen: USB 2.0 en USB 3.0.

De USB 2.0 is op dit moment nog de standaard snelheid. Deze USB heeft een leessnelheid van 25 MB/s en een schrijfsnelheid van 8 MB/s, waardoor u eenvoudig al uw gegevens over kunt zetten.

Een USB 3.0 heeft een veel hogere snelheid en is hierdoor sneller met lezen en schrijven. Deze USB beschikt over een leessnelheid van 60 MB/s en een schrijfsnelheid van 12 MB/s. Als u gebruik wil maken van de USB 3.0 moet u er wel rekening mee houden dat het apparaat waarop u de USB wil aansluiten ook een 3.0 poort heeft. Vaak  is de USB 3.0 poort blauw van kleur.